Pasaulinės IT kompanijos specialistų vis dažniau ieško Lietuvoje

IT naujienos

Vis daugiau užsienio kompanijų programavimo darbus patiki ne Azijos šalių, o Lietuvos specialistams. Čia jos randa aukščiausios kvalifikacijos programuotojų ir IT projektuotojų, kurie savo kompetencija nenusileidžia, o kartais ir lenkia pažangiausių IT kompanijų specialistus. Tokia tendencija augina sudėtingų individualių sprendimų kainas, kurios beveik pasiekė Vakarų Europos šalių lygį – jeigu anksčiau Lietuvoje programavimo ir projektavimo darbai kainavo apie 150 Lt už valandą, tai palaipsniui šie įkainiai kopia į 350-500 Lt aukštumas.

Tokius pokyčius pastebintis Kęstutis Skukauskas, verslo valdymo ir apskaitos sistemas kuriančios UAB „Prototechnikos“ direktorius plėtrai, įsitikinęs, kad šiuo metu IT rinka sluoksniuojasi: individualių projektų kainos auga, o standartinių sprendimų – mažėja. Tai rodo ir bendrovės pirmojo pusmečio apyvarta, kuri, lyginant su 2011 m. šešių mėnesių rezultatais, augo 15 %. Per pirmąjį šių metų pusmetį „Prototechnikos“ apyvarta sudarė 2,52 mln. Lt, kai pernai tuo pat metu buvo 2,19 mln. Lt.

„Tokius rezultatus lėmė suintensyvėjusi individualių IT sprendimų paklausa – vis daugiau užsienio kompanijų sudėtingus programavimo darbus patiki Lietuvos IT bendrovėms. Tuo tarpu Lietuvoje jaučiame kitą kryptį – dalis bendrovių persiorientuoja į eksportą, ieško individualių, būtent eksportui pritaikytų sprendimų“, – sako K. Skukauskas.

Pasak „Prototechnikos“ direktoriaus plėtrai, kelias į eksportą nėra lengvas – norint, kad eksportas sudarytų nors 20-30 % metinės apyvartos, dauguma gamybos ar prekybos kompanijų dar turės intensyviai dirbti 3 ar 4 metus. Didėjanti individualių sprendimų paklausa ir IT specialistų trūkumas taip pat kelia programavimo bei projektavimo darbų kainas.
„Todėl šiandien IT bendrovės turėtų galvoti, kaip įsitvirtinti kuriant ir diegiant eksportuojančioms bendrovėms skirtus sprendimus. Sugebėjusieji tai padaryti sėkmės vaisius raškys jau po 4-5 metų“, – prognozuoja ekspertas.

Mažieji renkasi debesis

Didėjančios individualių sprendimų kainos skatina mažąsias ir vidutinio dydžio bendroves rinktis debesų kompiuterijos programas. Pasak K. Skukausko, sprendimai debesyse kainuoja pigiau, bendrovėms nereikia investuoti į įrangą, diegti programų įmonių kompiuteriuose ar mokėti už naujas jų versijas. Dažniausiai debesų kompiuterijos sistemoms taikomas ne kartinis, o mėnesio mokestis, todėl nedidelėms bendrovėms paprasčiau planuoti IT ūkiui skiriamą biudžetą.
„Tai rodo ir mūsų patirtis – „Prototechnikos“ kuriamų debesų kompiuterijos programų paklausa nuolat auga, vis daugiau smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) atstovų renkasi apskaitą internete su „NetSkaita“. Daugėja ir šią sistemą diegiančių partnerių – apskaitos ar IT paslaugų kompanijų. „NetSkaitą“ naudojančios buhalterinės apskaitos bendrovės gali pasiūlyti mažesnes paslaugų kainas, jų klientai pirminius dokumentus pateikia internetu, gali stebėti likučius ar skolas, todėl toks sprendimas leidžia pritraukti daugiau SVV sektoriaus klientų. Ateityje planuojame pasiūlyti ir išmaniesiems telefonams pritaikytą programos „NetSkaita“ versiją“, – planus atskleidžia „Prototechnikos“ direktorius plėtrai.

Apie UAB „Prototechnika“

UAB „Prototechnika“ 22 metus kuria informacinių technologijų sprendimus ir įrankius verslui, aktyviai vykdo mokslinę ir tiriamąją veiklą, bendrovė turi daugiau kaip 900 verslo klientų Lietuvoje ir užsienyje. Bendrovės diegiamų „Skaitos“ programų šeimą sudaro buhalterinės apskaitos sprendimas smulkioms įmonėms „Lengva Skaita“, verslo valdymo ir optimizavimo sprendimas „EuroSkaita“, darbo užmokesčio programa „PersonaloSkaita“, darbo su klientais sprendimas „CRM Skaita“, e. parduotuvių sprendimas „WWW Skaita“, automatizuoti gamybos valdymo sprendimai ir sandėlio valdymo sprendimai, viešojo sektoriaus įstaigoms sukurta apskaitos programa „Biudžetų Skaita“, didelės įmonės individualius procesus valdanti programa „Skaita Solution“ ir verslo valdymo sistemose sukauptų duomenų analizės sprendimas „Skaita Intelligence“, debesų kompiuterijos principais veikianti programa „NetSkaita“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *