Naujas įrankis pamatuoti verslo sėkmei

Verslo naujienos

Startavo naujas įrankis smulkiam ir vidutiniam bei pradedančiajam verslui – verslo plano kreditavimo skaičiuoklė. Ji padės verslininkams nemokamai įvertinti savo verslo perspektyvas ir rezultatus, investicinio projekto atsiperkamumą, tikimybę, kad bankai suteiks finansavimą verslo idėjai plėtoti. Skaičiuoklės projekto idėjos iniciatoriai ir įgyvendintojai – VšĮ „Versli Lietuva“, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo taryba ir AB „DNB bankas“.

„Atlikus smulkiųjų verslininkų poreikių tyrimą paaiškėjo, kad daugeliui jų labai trūksta paslaugų ar instrumentų, kurie padėtų įvertinti savo verslo planus ir finansinę jų pusę. Taip pat pastebėjome, kad įmonių finansinis raštingumas vis dar silpnas, o tai dažnai būna priežastis uždaryti įmones ankstyvoje veiklos stadijoje, – sako Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė. – Naudodamos naująją skaičiuoklę, įmonės galės tokių bėdų išvengti, be to, nemokama paslauga leis įvertinti savo galimybes greitai ir patogiai gauti banko paskolą, taip pat ugdys įmonių finansinį raštingumą”. Skaičiuokle gali naudotis smulkiojo ir vidutinio verslo atstovai, kurių įmonės veikia metus arba dvejus ir kurių apyvarta yra iki 1 mln. Lt.

Norėdamas įvertinti verslo sėkmę, verslininkas turi suvesti į skaičiuoklę balansinius veiklos duomenis. Taip pat reikia įvesti tokius rodiklius kaip pajamų, savikainos, veiklos sąnaudų, pradinių investicijų prognozės. Yra galimybė naudojantis skaičiuokle apskaičiuoti palūkanas, pelną ar nuostolį. Gautuose rezultatuose atsispindi tikimybė konkrečiam verslui gauti finansinių institucijų finansavimą. Jei atsakymas teigiamas, verslininkas užpildytą skaičiuoklę gali elektroniniu būdu išsiųsti bankui. Šiuo metu tokią galimybę suteikia AB „DNB bankas“, tačiau tikimasi, kad prie šio projekto prisijungs ir kiti bankai, skatinantys smulkaus ir vidutinio verslo kreditavimą. Remdamiesi skaičiuoklės duomenimis, banko atstovai sprendžia dėl tolesnių derybų su verslininku.

„Kurdami skaičiuoklę norėjome, kad ji taptų įrankiu tiek pradedančiajam verslui, tiek ir jau veikiančioms įmonėms, leidžiančiu objektyviai įvertinti įmonės finansinę būklę, pažvelgti į savo verslą finansuotojo akimis ir daug geriau pasirengti deryboms su banku dėl verslo kreditavimo, – sako AB „DNB bankas” valdybos narys Šarūnas Nedzinskas. – Skaičiuoklė leis paskaičiuoti ir prognozuoti apyvartinio kapitalo poreikį, tiksliau suplanuoti investicijas į apyvartinį kapitalą ir realiai pasirinkti finansavimo šaltinius”. Š. Nedzinskas įsitikinęs, kad ši skaičiuoklė netrukus taps svarbiu įmonės „finansininko asistentu“.

VšĮ „Versli Lietuva“ generalinio direktoriaus Pauliaus Lukausko nuomone, dabartinėje ekonominėje situacijoje naujoji skaičiuoklė turėtų tapti tiltu tarp bankų ir verslininkų, o patį investavimo ar finansavimo procesą padarytų paprastesnį, greitesnį ir lengvesnį: „Norisi paskatinti besikuriančio verslo finansavimą – juk kuriant verslus ir darbo vietas galima smarkiai sumažinti nedarbą, pagyvinti ekonomiką ir vidaus vartojimą“.

Pagrindinis naujos verslo plano kreditavimo skaičiuoklės privalumas yra jos patogumas: visi duomenys pildomi virtualioje erdvėje, todėl verslininkui nereikia eiti į banką – sutaupoma laiko. Be to, naujoji paslauga disciplinuoja verslininką, t.y. leidžia jam akivaizdžiai pamatyti, kiek yra reali jo verslo idėja, išvengti nepamatuotų lūkesčių. Jauniems verslininkams skaičiuoklės veikimo principas leis geriau ir aiškiau suprasti, kokie projektai yra finansuojami ir kokios informacijos reikia bankams. Verslo plano finansinė skaičiuoklė yra tinklalapyje www.verslilietuva.lt, paspaudus nuorodą „Verslo kreditavimo skaičiuoklė“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *