Estai neatsisako galimybės prisijungti prie VAE projekto

Verslo naujienos

Po neigiamai pasibaigusio referendumo dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) Estijos ambasadorius Lietuvoje Toomas Kukk pabrėžia, kad Estijos požiūris į atominę energetiką išlieka pragmatiškas, o atominė elektrinė gali pasitarnauti kaip svarbi alternatyva, leidžianti diversifikuoti energijos šaltinius ir gaminti aplinkai „draugišką“ elektrą. Tuo pačiu diplomatinės atstovybės vadovas pažymi, kad Estija lauks naujojo Seimo bei Vyriausybės sprendimų šiuo klausimu.

„Manome, kad Visagino atominė elektrinė yra svarbus projektas. Mūsų ministras pirmininkas išsakė Estijos požiūrį šiuo klausimu keliuose Baltijos šalių Vyriausybių vadovų susitikimuose. Tai būtų labai gera galimybė diversifikuoti elektros tiekimą mūsų regione“, – teigia rugsėjo mėn. nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus pareigas pradėjęs eiti T. Kukk.

Spalio 24 d. Estijos ambasada kartu su kitais partneriais pakvies specialistus ir diplomatus iš 5 šalių aptarti Baltijos regiono energetikos ateities Vilniuje vyksiančiame forume. Renginyje dalyvaus energetikos įmonių ekspertai, diplomatai, verslo bendruomenės atstovai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos bei Šveicarijos. Konferencijoje daug dėmesio bus skiriama ir VAE – pranešimus skaitys „Visagino atominės elektrinės“ vadovas Rimantas Vaitkus, kompanijos „Hitachi“ atstovas Takao Kurihara ir kt.

T. Kukk pabrėžia, kad galutinis sprendimas dėl Estijos dalyvavimo VAE projekte bus priimtas pasibaigus deryboms, kai jose dalyvaujanti bendrovė „Eesti Energia“ išsiaiškins visas sąlygas bei ekonominį projekto pagrįstumą. Be to, jis pažymi, kad dar iki tol politinių sprendimų po referendumo laukiama iš naujosios Lietuvos valdžios:

„Kaip ir lietuviams, visuomenės nuomonė mums yra labai svarbi. Neabejotinai į viešąją nuomonę apie projektą ir atominę energetiką apskritai būtina atsižvelgti. Dabar turime sulaukti sprendimų dėl tolimesnių veiksmų iš naujojo Lietuvos parlamento ir Vyriausybės“, – teigia diplomatas.

Anot ambasadoriaus, nuogąstavimų dėl atominės energetikos saugumo Estijoje beveik nėra. Kaimyninėje Suomijoje šiuo metu veikia 2 atominės jėgainės, dar 1-ą planuojama pradėti eksploatuoti 2015 m. „Suomių atominės elektrinės turi aukščiausius saugumo standartus. Mums kur kas daugiau nerimo kelia padėtis Sosnovy Bor miestelyje netoli Sankt Peterburgo, kuris yra vos 80 kilometrų nuo Estijos sienos“, – teigė diplomatas. Šiame miestelyje veikia Leningrado atominė elektrinė, kurios 4 reaktoriai yra tokio paties tipo kaip ir Černobylio elektrinėje. Šiuo metu čia statomi dar 2 reaktoriai, kuriuos planuojama pradėti eksploatuoti 2013 ir 2014 m.

Tarptautinis tradicinės ir atsinaujinančios energijos forumas „Energijos rinka šiandien, jos perspektyvos Lietuvoje ir Baltijos šalyse“ vyks spalio 24 d. Vilniuje. Konferenciją organizuoja Estijos prekybos rūmai Lietuvoje, advokatų kontora VARUL ir kiti partneriai. Jos programa pasiekiama svetainėje www.energyforum.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *