Naujienos internete. Kas skaitomiausia Lietuvoje?

IT naujienos

Naujienos interneteLietuviai mėgsta skaityti internete. Tai nėra iš piršto laužtas teiginys. Naujienos internete yra įdomios net 92 proc. interneto vartotojų Lietuvoje. Šiuo rezultatu lietuvis lenkia ES vidurkį 31 proc. punktu. ES statistikos agentūros „Eurostat“ duomenimis, Prancūzijos visuomenės skaičius tėra 38 proc. Iš tikrųjų lietuviai aktyviai sekas naujienas internete. Kas yra skaitomiausia? Kuo domisi lietuvis prie rytinio kavos puodelio ar po įtemptos darbo dienos?

Anot „gemiusAudience“ interneto tyrimų rezultatų, Lietuvoje daugiausiai skaitomi portalai yra delfi.lt, 15min.lt ir lrytas.lt. Delfi.lt sulaukė virš 1 milijono lankytojų, 15min.lt – virš 900000 skaitytojų, o lrytas.lt turėjo 808672 skaitytojų auditoriją. Portalų medžiaga padėjo išsiaiškinti paklausiausias naujienas internete.

Delfi.lt vyr. redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė teigia, kad skaitomiausios naujienos internete yra iš pramogų ir kriminalų pasaulio. Žmonės labiausiai susidomi sekso, pinigų, kraujo, žmogžudysčių tematika. Verslo ar jų pačių gyvenimą liečiančios naujienos nesudaro rimtos konkurencijos straipsniams, susijusiems su vestuvėmis, mirtimis ar skyrybomis. 2011-aisiais portale “Delfi” daugiausiai skaitytojų sutraukė vadinamoji Kauno pedofilijos byla, o komentarai prie istorijos dėl Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukters gyvenamosios vietos nustatymo žmones sudomino net labiau nei pats “delfi.lt” publikuojamas tekstas. Tai retai pasitaikantis atvejis.

Atsivertę 2013-10-22 dienos delfi.lt aktualijas matome panašią tendenciją. Pirmose gretose yra straipsniai: „Prokuratūra“ ėmėsi PBK laidos“, „Besaikis alkoholio vartojimas baigėsi baisia ir labai skausminga liga“ ar „Po žymaus kompozitoriaus mirties šeima liko be cento: palikimas atiteko namų prižiūrėtojai“. Pastarasis sulaukęs jau virš 500 komentarų.

Platesniam vaizdui susidaryti pasitelkėme tos dienos 15min.lt skaitomiausias antraštes. Šie duomenys beveik nieko nekeičia, ką jau minėjome. Nors pirmoje vietoje yra straipsnis „Ignalina sulaukė pirmojo sniego“, tačiau kitos temos sutampa. Vėl pateikiam informacija apie žymių žmonių santykius: „Gretos Lebedevos širdį užkariavo kaunietis Nerijus Tamošiūnas“ ar „Krepšinio sirgalių vadas Sėkla pasijuto apgautas milijonieriaus Antano Guogos ir į LKF neis“. Tarp 10 skaitomiausių yra kriminalinių temų: „Gautos Irenos Matijošaitienės mirties tyrimo išvados“ ir „Dvylikametės mergaitės iš Lietuvos drama: Airijoje prarado mamą, bet atrado naują šeimą“. Tarp dienos skaitomiausių vieta yra ir straipsniui „Šokiruojančios intymios situacijos“. Kaip matome, pirmųjų dviejų portalų skaitomiausi straipsniai liečia negatyvias temas.

Naršant lrytas.lt portale ieškojome daugiausiai komentarų tarp savaitės aktualijų susilaukusių straipsnių. Tos naujienos internete siejamos daugiausia su politikos tema. Tiksliau sakant, neigiamos pobūdžio duomenims iš minėtos srities. Tarkime, atstatydinto apkaltos būdu iš prezidento pareigų Rolando Pakso noras siekti prezidento posto sulaukė virš 400 komentarų. Straipsnis „A.Patackas serga mirtina liga“ buvo aptartas 452 lankytojų. Dar daugiau komentarų teko tekstui „Kremliaus propagandos armija – nuo samdinių iki robotų“ – net 494.

Naujienos internete yra intensyviai skaitomos Lietuvoje. Nors lietuviai skaito internete daugiausiai Europos Sąjungoje, bet didžiausią paklausą turi straipsniai su negatyvia informacija. Visuomenei yra įdomiausia kriminalų temos ar viešų, garsių asmenų gyvenimų detalės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *