Įtartini darbo skelbimai: kaip atpažinti?

IT naujienos

darbo skelbimaiDarbo skelbimai internete jau tapo kone pagrindiniu darbo ir darbuotojų paieškų būdu, gelbstinčiu ieškant darbo ar specialisto. Visgi, informacija internete, jau priimta, kad ne visuomet yra teisinga, o kartais ir smarkiai klaidinanti. Su darbo skelbimais lygiai taip pat. Ieškodami darbo galite pakliūti į pinkles ar sukčių rankas, tad tam visuomet reikia būti pasiruošus. Dažnai žmonės, ieškodami darbo, užkimba ant patrauklių ar lengvus pinigus atnešančių darbo pasiūlymų. Tačiau kartais po tokiais pasiūlymais slepiamas nelegalus darbas ar net vergovė užsienyje. Tad kaip atskirti įtartiną darbo skelbimą?

1. Nėra konkretaus pavadinimo. Dažniausiai darbo skelbimai prasideda raktine fraze, jog yra ieškomas ar reikalingas vienoks ar kitoks specialistas. Tačiau galime pastebėti, jog darbo skelbimų svetainėse gausu ir tokių skelbimų, kuriuos paskaičius sunku įsivaizduoti, kokio specialisto ši įmonė ieško. Tai – blogas ženklas. Net jei tokio skelbimo savininkas ir yra realus darbdavys, tai, kad jis nesugeba įvardyti, kokio specialisto jo įmonei reikia, jau savaime signalizuoja, jog įmonėje nėra geros tvarkos.

2. Itin maži reikalavimai. Dažniausiai skelbimai, kuriais siekiama suvilioti naivius darbo ieškančius žmones, pasižymi itin mažais reikalavimais darbuotojams. Esama atvejų, kuomet reikalavimų ir iš viso nėra. Reikia atminti, jog retas specialisto ieškantis darbdavys pamirš paminėti, kokie kriterijai keliami jo naujam darbuotojui. Visgi kiekvienas vadovas siekia sutaupyti laiko, o į darbą priimti tinkamą darbo vietai žmogų.

3. Labai geros sąlygos. Jei esate geras specialistas, turite nemažai patirties ir įgūdžių, ko gero, ne retas skelbimas yra su Jums tinkančiomis geromis sąlygomis. Kadangi atitinkate nemažai reikalavimų, siūloma darbo vieta Jums tinka. Tačiau verta atkreipti dėmesį į tai, kuomet darbo skelbimai siūlo paprastą darbą su itin daug gerų sąlygų. Dažniausiai tai būna itin lankstus darbo grafikas, kartais net darbas namuose, taip pat priedai prie algos, visos socialinės garantijos, geras kolektyvas, nuolatinis tobulėjimas, aukštos karjeros galimybės. Nereikia galvoti, jog Lietuvoje tokių darbų nėra, tačiau jei skelbime neaišku, kokio žmogaus ieškoma, jam keliami maži reikalavimai, o siūlomos didelės garantijos – verta susimąstyti.

4. Nėra atlyginimo arba jis labai didelis. Paskutinis kriterijus, leidžiantis nuspėti, jog Jūsų aptiktas darbo skelbimas įtartinas – atlyginimas. Kai kurie darbo skelbimai atitinka visus viršuje išvardytus kriterijus, tačiau jei juose dar ir nurodyta itin didelė motyvuojanti alga arba atvirkščiai – konkretaus skaičiaus nėra – susirūpinkite dėl tokių skelbimų tikrumo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *