Kaip prižiūrėti savo odinius papuošalus ir aksesuarus?

Stilius

odinis dirzasOdinių batų priežiūra atrodo savaime suprantama, tačiau kiekvienas savo spintoje turime ir daugiau odinių aksesuarų ir papuošalų, kuriems taip pat reikia priežiūros, tačiau apie ją dažnai pamirštame. Todėl šiandien prisiminsime kaip prižiūrėti visus odinius gaminius. Šie patarimai padės išlaikyti odines apyrankes, diržus, įvairius odinius aksesuarus kaip naujus daug ilgiau, tačiau taip pat bus naudingi ir odinių batų ar baldų savininkams.

Odiniai gaminiai yra itin jautrūs aplinkos poveikiui, todėl jų negalima laikyti bet kaip. Odinių papuošalų nereikėtų laikyti papuošalų dėžutėse, tiksliau, galima, tačiau jie neturėtų trintis su kitais papuošalais „šonas į šoną“, o turėtų būti laikomi „kvėpuojančiame maišelyje iš drobės, lino, popieriaus. Galima laikyti ir medinėse dėžutėse. Taip laikomi jie ne tik išvengia tiesioginio kontakto su kitais daiktais šalia, tačiau ir nedulka.

Odiniai papuošalai, ypač odinės apyrankės dažnai sušlampa (lietus, rankų plovimas, maudynės atviruose vandens telkiniuose), todėl jas reikia saugoti nuo nepageidaujamo vandens poveikio. Apsauga niekuo nesiskiria nuo batų priežiūros. Pirmiausia, sušlapusius aksesuarus reikia išdžiovinti, geriausia tai daryti tiesiog palikus kambario temperatūroje ant drėgmę sugeriančio paviršiaus, tik jokiais būdais ne ant radiatoriaus. Tuomet odinius aksesuarus reikia nuvalyti nuo dulkių, susikaupusių nešvarumų. Valyti galima specialiomis servetėlėmis arba pasigaminti valymo priemonių iš ricinos aliejaus, vazelino ar glicerino. Nuvalius, sausus ir švarius odinius dirbinius reikia padengti specialiu impregnatoriumi, kuris saugo odą nuo drėgmės ir purvo poveikio. Impregnatoriumi reikėtų padengti odinius papuošalus ir aksesuarus prieš pradedant nešioti, o vėliau savo nuožiūra, pagal dirbinio nešiojimo intensyvumą.

Glicerinas itin paranki priemonė turėti po ranka, jei namuose daug odinių dirbinių. Sutepus odinius dirbinius glicerinu šie suminkštėja, oda neskilinėja, tad odinės apyrankės, diržai, rankinės ar piniginės ilgiau išlieka patvarios ir tarsi naujos. Šaunu tai, kad glicerinas greitai įsigeria į odą ir yra neteplus, todėl tokia procedūra nėra itin sudėtinga ar atimanti laiko (nereikia laukti, kol priemonę susigers ar išdžius).

Ir pabaigai, verta paminėti, jog odiniai aksesuarai yra jautrūs ir jų nereikėtų dėvėti einant į pirtį, sauną, deginantis prie jūros – karštis, sausas oras, drėgmė itin kenkia papuošalams. Kuo labiau prižiūrite papuošalus ir jais rūpinatės – tuo ilgiau šie tarnauja.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *