Ar paskolos suteikiamos svetur gyvenantiems emigrantams?  

PaslaugosVerslo naujienos

Dirbant Lietuvoje ir gaunant nuolatines pajamas, gauti paskolą Lietuvoje – nesudėtinga. Tačiau dirbant užsienyje, gali kilti keblumų skolinantis iš lietuviškų įmonių. Įstatymuose nenumatyta ribojimų gyvenantiems kitose šalyse ir atlyginimus gaunantiems kitomis valiutomis, tačiau kreditų bendrovės – atsargios, paskolos emigrantams nėra išduodamos taip paprastai.  Pavyzdžiui, Švedijos kapitalo bendrovė „TF bank“ prie pagrindinių reikalavimų paskolos gavėjams yra nurodžiusi būtinąją sąlygą: „Nuolatinė gyvenamoji vieta – Lietuvos Respublika“. Tad ar emigrantai gali tikėtis gauti paskolą Lietuvoje?

Trukdis gauti paskolas – pajamos kita valiuta

Nuomonei, kad reguliavimo teikiant paskolas neturėtų būti gyvenantiems užsienyje, pritaria ir kredito unijos „Neris“ finansų ekspertai. Tačiau keblumų dažniausiai kyla, kai norintis pasiskolinti Lietuvoje asmuo užsienyje atlyginimą ar kitas pajamas gauna ne eurais, bet tos šalies valiuta. Pavyzdžiui, kredito bendrovės vertina galimus valiutų kursų svyravimus: smukus Didžiosios Britanijos svaro kursui, lietuviams, dirbantiems šioje šalyje, įmokos iškart automatiškai padidėtų.

Būtent dėl šios priežasties dirbantieji užsienyje vertinami kaip potencialiai rizikingesni klientai. Nuo 2019 m. sausio 1-osios kredito įstaigos turi be jokių papildomų mokesčių paskolas konvertuoti į eurus ar kitą valiutą, kuria ketinantis pasiskolinti asmuo gauna pajamas.

Taigi, nors paskolą bus sunku, tai nėra „misija neįmanoma“: kredito įstaigos – nuo bankų iki kredito unijų ir privačių asmenų valdomų skolinimosi platformų – riziką traktuoja nevienodai, tad tiesiog reikėtų paieškoti taikančios lankstesnes sąlygas. Aišku, reikia nusiteikti ir didesnėms palūkanoms.

Paskolos teikėjai vertina galimybes grąžinti paskolą

Jei esate emigrantas ir norite gauti paskolą, nereikėtų stebėtis, jei kredito bendrovė paprašys duomenų apie gautas pajamas, gyvenamosios vietos keitimo duomenų per kelis pastaruosius metus ir pan. Jei turite kažkokius įsipareigojimų išrašus (kažkas panašaus kaip asmens kredito istorija Lietuvoje), prieš juos pateikiant bankui ar kredito įstaigai, šiuos duomenis reikėtų išversti į lietuvių k.

Kaip jau minėta, skolinimas gyvenantiems užsienyje visuomet susijęs su didesne rizika: jei bendrovės turi prieigą prie Lietuvoje gyvenančių asmenų finansinių duomenų, matyti, kokių įsipareigojimų ar įsiskolinimų asmuo turi užsienyje – beveik neįmanoma.

Paskoloms būstui – daug griežtesni reikalavimai

Tarkime, jei dirbdami užsienyje norite paimti kreditą iki 5000 eurų, bendrovės dažniau pasiryžusios jį suteikti. Gyvenant ir dirbant užsienyje, galimybės gauti būsto paskolą – kur kas mažesnės, nes bankas netenka dalies garantijų.

Gyvenantiems Lietuvoje ir imantiems būsto paskolą, reikėtų žinoti, kad pateikus paraišką bus vertinamos jų 6 pastarųjų mėnesių pajamos. Todėl jei iš jų 2–3 mėn. buvo dirbama užsienyje, ten uždirbtos pajamos neįsiskaičiuos ir galimybė gauti paskolą sumažėja. Bankai traktuoja, kad pajamos nėra tvarios. Todėl nuolatinio darbo trukmė turėtų būti bent pusmetis.

Taigi, jei dirbate užsienyje, tikrai teks gerokai pavargti, kol gausite kreditą ar juo labiau – būsto paskolą, tačiau žinokite, kad įdėjus pastangų – viskas įmanoma.

Daugiau informacijos Credit123.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *