Spartusis plačiajuosčio interneto ryšys pasieks ir atokių Lietuvos vietovių gyventojus

IT naujienos

internetasSiekiant panaikinti miesto ir kaimiškųjų vietovių skaitmeninę atskirtį, Lietuvoje pradedamas antrasis plačiajuosčio interneto tinklo RAIN plėtros etapas. Šiuolaikinės ryšio paslaugos papildomai pasieks 770 gyvenviečių ir suteiks galimybę prisijungti prie sparčiojo interneto beveik 700 tūkstančių atokių Lietuvos vietovių gyventojų.

„Sunkmečio sąlygomis, investuodami į tokius projektus kaip plačiajuosčio interneto tinklo RAIN plėtra, darome esminius pokyčius ekonomikoje, perorientuojame mūsų šalies ūkį į aukštą vertę kuriančią ekonomiką“, – sako susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Pirmojo projekto RAIN etapo metu spartusis internetas buvo atvestas į dalį stambiausių seniūnijų centrų. Specialistų teigimu, įgyvendinus antrąjį etapą – projektą „Kaimiškųjų vietovių informacinių technologijų plačiajuosčio tinklo RAIN plėtra“, prie sparčiojo interneto galės prisijungti 98 proc. šalies gyventojų.

Plačiajuosčio ryšio linijas nutiesus į kaimiškąsias vietoves ir jose esančias savivaldos, švietimo, viešojo sektoriaus įstaigas bei infrastruktūros objektus prijungus prie interneto tinklo, atokių vietovių gyventojams ir verslo įmonėms bus sudaryta galimybė naudotis sparčiuoju interneto ryšiu, sumažės regionų atskirtis.

Visuose Lietuvos regionuose, nepriklausomai nuo atstumo iki regiono centro, bus sudarytos vienodos viešojo administravimo funkcijų įgyvendinimo, komunikacijos, viešųjų paslaugų teikimo, švietimo ir buitinių gyventojų poreikių užtikrinimo sąlygos. Verslo įmonės įgis vienodas galimybes savo veiklai plėtoti visoje šalies teritorijoje, daug ūkinių operacijų bus galima vykdyti virtualioje erdvėje.

Taip pat svarbu, kad projektas RAIN2 sudarys galimybes kaimo vietovėse naudotis interneto ryšiu tomis pačiomis sąlygomis ir kainomis, kaip ir mieste. Prie šviesolaidinių plačiajuosčio ryšio linijų galės jungtis visi operatoriai, o tai skatins jų konkurenciją.

Projektas RAIN2 iš esmės sumažins skaitmeninę miesto ir kaimiškųjų vietovių atskirtį bei paspartins žinių ir informacinės visuomenės plėtrą Lietuvoje. Projektą įgyvendins Susisiekimo ministerija kartu su partnere viešąja įstaiga „Plačiajuostis internetas“.

Šį projektą numatoma įgyvendinti per 40 mėnesių, bendra jo vertė – 208,9 mln. litų. Pagal 2007–2013 m. Ekonomikos augimo veiksmų programos prioritetą „Informacinė visuomenė visiems“ šiam projektui bus suteikta Europos Sąjungos struktūrinė parama.

One thought on “Spartusis plačiajuosčio interneto ryšys pasieks ir atokių Lietuvos vietovių gyventojus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *