Nuo 2010 metų įsigaliosiantys pelno mokesčio įstatymo pasikeitimai

Verslo naujienos

Nuo 2010 m. įsigalioja pelno mokesčio pakeitimai, kurie sudarys sąlygas įmonėms daugiau lėšų skirti verslo plėtrai bei naujų darbo vietų kūrimui. Taip pat tikimasi, kad šie pakeitimai turės teigiamos įtakos formuojant Lietuvos, kaip patrauklios užsienio investicijoms šalies, įvaizdį.

Finansų ministerija primena pagrindinius pelno mokesčio įstatymo pasikeitimus:

• Nuo 2010 metų bazinis pelno mokesčio tarifas mažinamas nuo 20 iki 15 proc., o mažoms įmonėms (kuriose dirba ne daugiau 10 žmonių ir mokestinio laikotarpio pajamos neviršija 500 tūkstančių litų) pelno mokesčio tarifą – mažinamas iki 5 proc.

• Nuo kitų metų pradžios apskaičiuotus mokestinius nuostolius įmonės tam tikromis sąlygomis galės perduoti kitai savo grupės įmonei (pvz., nustatytus kriterijus atitinkanti dukterinė įmonė mokestinius nuostolius galės perduoti motininei įmonei). Pastaroji perimtais mokestiniais nuostoliais galės susimažinti apmokestinamąjį pelną. Pagal šiuo metu galiojančias pelno mokesčio įstatymo nuostatas įmonės apskaičiuotų mokestinių nuostolių kitoms įmonėms perduoti negali – gali juos tik perkelti į kitus metus ir susimažinti kitų mokestinių laikotarpių apmokestinamąjį pelną. Įmonių apmokestinimo rezultatas nepriklausys nuo pasirinktos struktūros (motininė ir dukterinės įmonės ar įmonė su filialais), o tai leis lanksčiau rinktis struktūras pagal įmonių verslo poreikius, o ne dėl mokestinių priežasčių.

• Apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną, iš pajamų bus galima atimti visas išlaidas darbuotojų naudai, jei ši nauda yra gyventojų pajamų mokesčio objektas. Net ir tuo atveju, jeigu konkretaus asmens gautos naudos neįmanoma nustatyti, dėl tokios naudos teikimo patirtos išlaidos (darbuotojų ir jų šeimų narių naudai) su tam tikrais apribojimais taip pat galės būti atskaitomos iš pajamų. Taip sudaromos galimybės įvairiau motyvuoti darbuotoją.

• Visi dividendai, kuriems gali būti taikoma dalyvavimo išimties taisyklė (jie neapmokestinami, jei akcininkas ne trumpiau kaip vienerius metus valdo ne mažiau kaip 10 procentų balsų suteikiančių akcijų) nebus apmokestinami, kai minėtus dividendus viena kitai mokės įmonės.

• Tuo atveju, kai Lietuvos įmonės mokės palūkanas užsienio įmonėms (kurios registruotos Europos ekonominėje erdvėje arba valstybėje, su kuria Lietuva yra sudariusi ir taiko dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartis), pastarosios nebus apmokestinamos pelno mokesčiu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *