Elektronines pranešimų formas Sodrai privalės teikti daugiau Lietuvos įmonių

IT naujienosVerslo naujienos

Nuo liepos 1-osios darbdaviai, turintys 5 ir daugiau darbuotojų, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos skyriams socialinio draudimo pranešimus privalės teikti tik per Elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą (EDAS). Popieriniai pranešimai nebebus priimami. Iki liepos 1 d. ši prievolė galiojo tik darbdaviams, turintiems 10 ir daugiau darbuotojų, praneša Valstybinis socialinio draudimo fondas („Sodra“).

„Jau dabar daugiau nei 75 proc. įmonių, turinčių nuo 5 iki 9 darbuotojų, teikia elektroniniu parašu patvirtintus socialinio draudimo pranešimus per EDAS, nors ir neprivalo to daryti. Tikimės, kad ir likusieji greitai įpras naudotis sistema ir supras, kad tai darydami taupo savo laiką“, – įsitikinęs Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Strumskis.

Šiuo metu yra 15,7 tūkst. įmonių, kuriose dirba nuo 5 iki 9 darbuotojų. Iš viso smulkiose įmonėse dirba apie 102,7 tūkst. darbuotojų.

Įmonių, turinčių 10 ir daugiau apdraustųjų, yra 19,3 tūkst. Šiose įmonėse iš viso dirba apie 1 mln. 21,4 tūkst. darbuotojų. Taigi jau dabar „Sodra“ informacijos apie didžiąją dalį apdraustųjų sulaukia elektroniniu būdu.

Iš viso šiuo metu yra 89,2 tūkst. įmonių, turinčių bent vieną apdraustą asmenį, o bendras apdraustųjų skaičius siekia 1 mln. 236,5 tūkst. Elektroninius socialinio draudimo pranešimus teikia 75 proc. visų šalies draudėjų.

Naudodamiesi EDAS, draudėjai taupo savo laiką ir mažina sąnaudas, nes „Sodrai“ reikalingą informaciją jie gali pateikti elektroniniu būdu, neatsitraukdami nuo darbo vietos. Be to, socialinio draudimo pranešimus pateikus elektroniniu būdu, nebereikia „Sodros“ teritoriniams skyriams pristatyti popierinių pranešimų.

Kaip naudotis EDAS ir elektroniniu parašu

Pasiekti EDAS galima iš „Sodros“ internetinės svetainės www.sodra.lt arba adresu http://draudejai.sodra.lt. Elektroninės bankininkystės naudotojai gali pasiekti EDAS, prisijungę per elektroninės bankininkystės sistemą ar interneto adresu www.epaslaugos.lt.

Teikiant dokumentus per EDAS reikalingas elektroninis parašas. „Sodros“ žiniomis, draudėjai jį gali įsigyti Gyventojų registro tarnyboje, VĮ „Registrų centre“, UAB „Skaitmeninio sertifikavimo centre“ bei telekomunikacijų bendrovėse „Bitė“ bei „Omnitel“. Elektroninio parašo sertifikato kaina priklauso nuo pasirinkto paslaugos tiekėjo. „Sodra“ rekomenduoja pasikonsultuoti su visais paslaugos tiekėjais ir pasirinkti tinkamiausią bei patogiausią naudotis.

Jei draudėjas neturi kompiuterio, pasirašyti dokumentus elektroniniu parašu galima teritoriniuose „Sodros“ skyriuose įrengtose darbo vietose.

Informaciją, kaip pradėti naudotis elektroniniu parašu, teikia minėti šios paslaugos tiekėjai, instrukciją taip pat galima rasti adresu: http://www.sodra.lt/lt/duk/el_parasas.

Daugiau informacijos apie elektroninį parašą bei jo naudojimą EDAS galima rasti adresu: http://www.sodra.lt/index.php?cid=2696#3.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *