Nors pardavimus gelbsti eksportas, planuoti gamybą – gyvybiškai svarbu

IT naujienos

Klaipėdoje vykusiame renginyje „Lyderiai lyderiams“ susitikusios didžiausios regiono gamybos bendrovės dalinosi gamybos valdymo patirtimi, kartu su IT specialistais ieškojo atsakymų, kaip spręsti duomenų analizės ir veiklos planavimo problemas. 18 įmonių vadovai teigė, kad šalies ekonomiką gelbstintis eksportas kelia ir įmonių apyvartas, ir naujus iššūkius – skatina ieškoti būdų, kaip tinkamai valdyti įmonių procesus.

Klaipėdoje vykusiame renginyje susirinkę bendrovių vadovai ir gamybos procesus valdantys specialistai diskutavo apie duomenų analizės įrankius ir gamybos valdymo sprendimus. Dalyviai sako įsitikinę, kad veiklos rezultatų analizė – viena iš svarbiausių įmonės valdymo funkcijų, nes didina įvairių veiklos sričių efektyvumą, laiku atskleidžia trūkumus bei skatina imtis veiksmų jiems pašalinti, rasti naujų įžvalgų, stiprinančių konkurencinį pranašumą. Tačiau gamybos bendrovės susiduria su realybe, kad patikimų ir naudingų duomenų analizės įrankių jų veiklai nėra daug arba jie reikalauja didelių investicijų.

Specialistų teigimu, šias problemas sprendžia lanksčios ir Lietuvos verslui pritaikytos analizės sistemos. IT sprendimai įmonių vadovams suteikia galimybę duomenis analizuoti skirtingais pjūviais, juos rūšiuoti, grupuoti ir filtruoti.

Renginio metu IT sistemų kūrėja UAB „Prototechnika“ pristatė duomenų analizės įrankį „Skaita Intelligence“, kuris ne tik kaupia duomenis, bet ir analizuoja iš skirtingų duomenų bazių ir sistemų surinktus rodiklius, leidžia juos stebėti ir atvaizduoja grafiškai. „Prototechnikos“ specialistų teigimu, renginio metu bendrovėms buvo svarbu išsiaiškinti, ar sistema yra lanksti ir geba apdoroti daug duomenų, ar ją paprasta prižiūrėti ir valdyti, kaip jungiasi su kitomis duomenų bazėmis.

Pelnui koją kiša chaosas

Efektyvaus gamybos valdymo siekiančios įmonės nuogąstavo, kad užsakymų yra, gamyba vyksta visu tempu, tačiau veikla ne visada yra pelninga, darbuotojai neužsidirba minimaliam uždarbiui, trūksta poreikius ir galimybes atitinkančių, įperkamų planavimo ir valdymo įrankių.

Išsiaiškinta, kad užsakymų priėmimo, gamybos planavimo, sandėliavimo ir žaliavų užsakymo procesuose dalyvaujančios IT sistemos iš esmės keičia gamybos procesus: lieka mažiau rankomis atliekamo darbo, procesai stebimi ir gamyba kontroliuojama realiu laiku, iki minimumo sumažinama klaidų tikimybė. IT specialistai renginio dalyviams atskleidė, kaip pasitelkiant modernius įrankius sumažinti gamybos savikainos skačiavimo sąnaudas, kokie mechanizmai padeda atsekti konkrečias gamyboje naudotas žaliavas, kaip automatiškai fiksuoti operacijų trukmę, planuoti gamybos terminus, kaip integruojamos gamybos ir verslo valdymo sistemos.

Gamybos valdymo patirtimi ir problemomis dalinosi įvairios srities atstovai: gamybos (pvz., AB „Klaipėdos kartonas“, UAB „Akai“ „Gintaro baldai“, „Pušis“), nekilnojamojo turto ir inžinerijos (pvz., UAB „Kegesa“, „Termomontažas“), maisto pramonės (UAB „Mažeikių mėsinė“, „Vesvela“). Renginio organizatorius – UAB „Prototechnika“.

Apie UAB „Prototechnika“

UAB „Prototechnika“ jau 21 metus kuria informacinių technologijų sprendimus ir įrankius verslui, aktyviai vykdo mokslinę ir tiriamąją veiklą, bendrovė turi daugiau kaip 900 verslo klientų Lietuvoje ir užsienyje. Bendrovės diegiamų „Skaitos“ programų šeimą sudaro buhalterinės apskaitos sprendimas smulkioms įmonėms „Lengva Skaita“, verslo valdymo ir optimizavimo sprendimas „EuroSkaita“, darbo užmokesčio programa „PersonaloSkaita“, darbo su klientais sprendimas „CRM Skaita“, e. parduotuvių sprendimas „WWW Skaita“, automatizuoti gamybos valdymo sprendimai ir sandėlio valdymo sprendimai, viešojo sektoriaus įstaigoms sukurta apskaitos programa „Biudžetų Skaita“, didelės įmonės individualius procesus valdanti programa „Skaita Solution“ ir duomenų analizės sprendimas „Skaita Intelligence“, debesų kompiuterijos principais veikianti programa „NetSkaita“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *