Knygos “Pradedančio verslininko ir pardavimo vadybininko vadovas” ištrauka

Verslo naujienos

Jaunas žmogus, baigęs mokslus ir pradedantis savo darbinę karjerą ar norintis įkurti savo verslą, o gal jau jį turintis, susiduria su nemalonia tiesa – jam trūksta naujų žinių. Be to, žengiant pirmuosius žingsnius verslo pasaulyje, daugumai jaunų žmonių pritrūksta patirties ir finansinių išteklių. Šios kliūtys daugeliui atima norą pradėti savo verslą ir dirbti savarankiškai, o ne pagal darbo sutartį, nors samdomą darbą susirasti taip pat labai nelengva, o kartais net neįmanoma.

Šią knygą pirmiausia skiriu žmonėms, pasiryžusiems susikurti darbo vietą sau. Užbėgdamas įvykiams už akių, sakau, kad tai atsakingas ir drąsus sprendimas. Kuriant verslą susidursite su kliūtimis, bus sunkių momentų, tačiau, jei apsisprendimas pradėti kažką savo stipresnis, tuomet knyga skirta Jums.

Taigi, pradedant bet kokią veiklą, svarbiausias yra noras dirbti savarankiškai ir, žinoma, pasiryžimas imtis atitinkamų veiksmų. Šioje knygoje aiškiai, žingsnis po žingsnio išdėsčiau verslo pradžios veiksmus, optimalius verslo organizavimo būdus. Pabandysiu padėti atsakyti į svarbiausius klausimus – kas svarbiausia pradedant verslą, kokius „namų darbus“ būtina atlikti prieš kuriant veiklą, kaip reklamuoti savo prekes ir paslaugas, planuoti pajamas ir bendrauti su klientu.

Tokio pobūdžio literatūros nemažai. Darbo birža, kitos institucijos irgi leidžia leidinius panašia tema, bet, peržiūrėjęs šiuos leidinius, pastebėjau, kad juose išdėstyta teorinė pradedamo verslo pusė. Bendrais bruožais informuojama, kaip steigti įmonę (individualiąją ar uždarąją akcinę bendrovę), kaip ir kokiomis sąlygomis įsigyjamas Verslo liudijimas, Individualios veiklos pažyma, aprašomi santykiai su valstybinėmis institucijomis.
Tokia informacija, žinoma, yra reikalinga. Tačiau, praktiniai klausimai – kaip užsidirbti pinigų, kad išvis turėtume galimybę sumokėti mokesčius, įmokas Sodrai ir savarankiškai verstis, uždirbdami pragyvenimui ir ateities planų įgyvendinimui – į tokius klausimus atsakymų nėra.

Knygą rašiau kaip darbo planą. Plano punktai išskleidžiami ir paaiškinami išsamiau, o jų išdėstymą grindžiau praktiniu verslo stebėjimu. Nuosekliai ir atsakingai vykdydami kiekvieną (kiekvieną!) plano punktą ir visą planą, galite gauti realios naudos įgyvendindami savo verslo idėjas.

Verslas – kūrybinis darbas. Pirmiausia, turite apsispręsti ar apskritai norite pradėti savarankišką verslą. Svarbu išsirinkti ar savarankiška veikla, ar samdomas darbas Jums tinkamesnis. O gal rinksitės valstybinę tarnybą? Čia norėčiau priminti egzistuojantį ne itin malonų dėsningumą – kuo geresnis darbas, tuo sunkiau jį surasti.
Apsisprendimas. Savarankiškas ar samdomas darbas?*

Pradėdami dirbti, galite rinktis iš dviejų variantų – dirbti savarankiškai arba dirbti samdomą darbą. Dauguma pradeda ieškoti samdomo darbo, tačiau jaunam žmogui be patirties mažai kas moka daugiau nei minimalų atlyginimą. Tokia situacija būdinga visoje Respublikoje, su retomis išimtimis sostinėje ar didžiuosiuose miestuose.
Panagrinėkime įvairius pasirinkimo variantus. Samdomo darbo teigiama pusė yra ta, kad gaunate reguliarų darbo užmokestį. Nors nedidelės, bet reguliarios pajamos jaunam žmogui yra labai svarbios. Tačiau, norėdami užsidirbti daugiau, galite ieškoti papildomo darbo, tiek samdomo, tiek ir savarankiško. Iš patirties galiu pasakyti, kad samdomą darbą puikiai papildo savarankiškas darbas.

Tiek dirbdami samdomą darbą, tiek versdamiesi savarankiškai, laimėsite, jei žinosite ir suprasite santykių tarp darbdavio ir darbuotojo specifiką.

Bet kurios komercinės struktūros tikslas – pelnas. Priimdama darbuotoją, kiekviena tokia struktūra tikisi, kad darbuotojai uždirbs pelno įmonei, padengs įmonės veiklos kaštus bei uždirbs savo darbo užmokestį ir visa, kas susiję su juo – mokesčius, įmokas Sodrai ir kt. Verta perprasti ir kitokius darbo santykių modelius. Su jais susiduriama tiek ieškant samdomo darbo, tiek sudarant sutartis su darbuotojais bei klientais, tiek vykdant savarankišką veiklą.

Darbo sutartis ir rangos sutartis

Dėl sunkios ekonominės situacijos darbdaviai stengiasi sumažinti darbo užmokesčio naštą ir sutaupyti pinigų darbuotojų sąskaita. Su fiziniais asmenimis jie bando sudaryti ne darbo sutartį, bet rangos ar kitą sutartį, kuri leistų visą ar dalį mokestinės atsakomybės perkelti fiziniam asmeniui. Darbdavys siūlo įsigyti verslo liudijimą (patentą) arba Individualios veiklos pažymą, įsteigti savo individualią įmonę ar uždarąją akcinę bendrovę. Darbdavio pasiūlymas sudaryti darbo rangos sutartis pagrįstas materialiais sumetimais. Pasirašydamas darbo sutartį, darbdavys įsipareigoja reguliariai, kas mėnesį, mokėti darbo užmokestį, nepriklausomai nuo to, ar gavo tą mėnesį pajamų, ar ne. Sudarius darbo sutartį, darbo užmokestis darbuotojui daugeliu atveju priklauso nuo to, kiek darbo turėjo darbuotojas tą mėnesį, bet, bet kuriuo atveju, bent minimali įstatymais reglamentuota pinigų suma jam vis tiek turi būti mokama. Dar vienas dalykas svarbus dirbant pagal darbo sutartį – nepriklausomai nuo įmonės materialinės padėties, kas mėnesį darbdavys moka socialinio draudimo įmokas. Pasibaigus įmokos sumokėjimo terminui ir negavus įmokos, Sodra mokesčio dydžio sumą nurašo iš įmonės sąskaitos.

Taigi, prieš apsispręsdami dirbti samdomą darbą, turite žinoti, kad samdomas darbuotojas visų pirma uždirba pinigus darbdaviui administracinio aparato ar jo dalies išlaikymui, visų įmonės patirtų sąnaudų apmokėjimui, įmokas socialiniam draudimui bei kitus mokesčius, o, daugeliu atveju, ir įmonės savininkų suplanuotą pelną. Ir tik po to sau. Savarankiškas darbas šiuo atveju yra pelningesnis.

Dirbdamas tiek savarankišką, tiek samdomą darbą, jaunas žmogus įgyja patirties ateičiai. Nepavykus savarankiškai veiklai, visuomet lieka atsarginis variantas – samdomas darbas. Nors, regis, tai du skirtingi dalykai, tačiau savarankiška veikla ir samdomas darbas turi daug panašumų ir analogiškų situacijų. Šie panašumai ypač atsiskleidžia vadybininko darbe.

Pradedantis ir patyręs verslininkas*

Apsisprendusiems dirbti savarankiškai būtina įsisąmoninti, kad verslininkams, taip pat ir labai sėkmingiems, pinigai iš dangaus nekrenta. Tačiau, sėkmės tikimybė atsiranda tik tuo atveju, jei darbą pradėjote. Sėkmė gali ir neaplankyti pačioje veiklos pradžioje, tačiau ji neaplankys niekada, jei nieko nedarysite.

Lietuvos verslininkų patirtis rodo, kad dažni atvejai, kai savo verslą pradėjo ir sėkmingai plėtojo neapdovanoti neeiliniais gebėjimais žmonės, neturintys nei ekonominio, nei kitokio specialaus išsilavinimo. Tad, negalvokite, kad verslininkai – tik dideli ir įtakingi žmonės. Visos įmonės, tiek mažos, tiek didelės, pradėjo veiklą nuo nulio, neturėdamos didelio pradinio kapitalo. Ir visos įmonės atlieka tuos pačius veiksmus – ieško klientų, palaiko ryšius su jais ir stengiasi gauti pakankamai pajamų, kad galėtų sumokėti mokesčius, darbo užmokestį, susimokėti už gautas paslaugas ar prekes bei užsidirbti pelno.

Lygiai tuos pačius veiksmus atlieka ir pradedantis verslininkas. Ir gali juos atlikti pasinaudodamas savo turimais privalumais. Verslo privalumas pradiniame etape yra verslo dydis. Pradedantis verslininkas dažniausiai dirba vienas arba su draugais ir nėra įsipareigojęs darbuotojams ar valstybinėms institucijoms, nes mokesčius privalo mokėti tik gavęs realias pajamas. Į jo siūlomos prekės ar paslaugos kainą nereikia įskaičiuoti samdomų darbuotojų atlyginimui reikalingų lėšų. Beje, jei verslininkas neturi įsipareigojimų grąžinti kreditus, tai irgi nemenkas pranašumas – jo siūloma kaina konkurentų atžvilgiu bus palankesnė pirkėjui.
Taigi, savarankiškas verslas pradiniame etape nėra toks rizikingas, o pradedančio verslininko veiksmai iš esmės sutampa su stambių verslininkų veikla, tik pradedantis verslininkas dar turi ir jam vienam būdingų privalumų. Verslininkai nėra kažkokia ypatinga žmonių grupė. Tai tiesiog žmonės, kurie elgiasi apdairiai ir naudojasi savo ir kitų patirtimi.

Kaip įgauti patirties?*

Baigę mokslus, pirmiausiai stengiatės įsidarbinti. Tačiau, jei darbo nerandate, o laikas bėga, tada būtina priimti sprendimą, ką daryti toliau. Neverta skubėti pradėti savarankišką veiklą. Geriausia išeitis – užsiregistruoti Darbo biržoje. Primenu, kad jei, baigę studijas, per 2 mėnesius neįsidarbinsite ar neužsiregistruosite Darbo biržoje, ar kas mėnesį nemokėsite 72 Lt (nuo 2011 06 01) sveikatos draudimo mokesčio, prarasite sveikatos draudimą. Už gydimą ir vaistus teks mokėti visą kainą.

Registracijos Darbo biržoje privalumai – gausite socialinių garantijų bei kompensacijų (pavyzdžiui, kompensaciją už komunalines paslaugas ar pan.). Be to, Darbo birža tam tikrą laiką moka pašalpas, taigi turėsite pajamų. Bet, svarbiausia tai, kad turėsite galimybę gauti darbo pasiūlymų, o įsidarbinę galėsite mokytis dirbti ir kaupti patirtį savarankiškai veiklai.

Užsiregistravus biržoje tampa lengviau ir psichologiškai. Todėl galėsite ramiai svarstyti savo verslo kūrimo planą.
Bet kuriam darbui reikalinga patirtis. Savarankiškas darbas jos reikalauja net daugiau, mat reikalingos ne tik specialybės žinios, bet ir rinkodaros bei reklamos įgūdžiai.

Pirminės darbo patirties galite įgyti dirbdami darbą pagal specialybę. Darbų pasirinkimas labai didelis. Kad ir darbas kavinėje. Padavėjo ir administratoriaus darbai skirtingi, tačiau, netgi dirbdami padavėju, turite galimybę tiesiogiai stebėti klientų poreikius, tuo įgydami patirties jų srautų valdyme. Pasinaudoję įgyta patirtimi, galite sukurti ir pateikti administracijai pasiūlymus dėl klientų srautų padidinimo.
Taip įgaunate dvigubos patirties, kuri labai pravers, jei planuojate ateityje savarankiškai verstis, ieškodami klientų kitiems ūkio subjektams. Be to, parodę iniciatyvą, galite sulaukti ir darbdavių paskatinimo ar palypėti karjeros laipteliu.

Kai imsitės savarankiško darbo, bus reikalingos ne tik profesinės žinios, bet ir kiti įgūdžiai. Savarankiškai dirbantis gali pats vykdyti rinkodarą ir reklamuotis, o čia reikalingas išmanymas ir patirtis. Žinoma, šį darbą gali dirbti ir specialiai pasamdytas žmogus ar tokias paslaugas teikianti įmonė, tačiau šios paslaugos tikrai nebus pigios. Viskas priklauso nuo finansinių jūsų galimybių, o, norint sėkmingai vykdyti pradėtą verslą, teks pataupyti, siekiant sukaupti lėšų tolimesnei verslo plėtrai.
Tačiau patirtis turėtų padėti, o ne trukdyti. Dirbusiam eiliniu darbuotoju ar tarnautoju žmogui savarankiško darbo patirties pritrūks. Todėl pravartu pasimokyti ir pabandyti savarankiškai dirbti nepaliekant pagrindinio darbo. Sulaukę teigiamų ir Jus tenkinančių rezultatų, pagrindinę darbo vietą palikti visada suspėsite.

Komanda*

Savarankiško verslo pradžia yra pats sudėtingiausias metas. Labai paranku, pradedant verslą, turėti ne mažesnę nei dviejų bendraminčių komandą. Komandoje gali būti draugai, giminės, pažįstami. Svarbiausia yra tai, kad visus komandos narius vienytų bendras siekis, galimybė apsvarstyti susidariusias situacijas ir priimti tinkamus sprendimus. Dirbant bendraminčių komandoje, darbas bus žymiai greitesnis ir našesnis. Turėdami bendraminčių komandą, turėsite galimybę pasitarti, bendrai kurti ir vykdyti planus bei lengviau siekti savo tikslų.
Pamėginkime pažvelgti į ateitį. Turint užsakymą, mažiausiai vienas darbuotojas turi jį vykdyti, kitas tuo tarpu gali tęsti klientų paiešką, rinkti informaciją bei rūpintis naujais užsakymais. Ilgainiui komandoje pasireiškia vaidmenų pasiskirstymas (darbų pasidalijimas). Kas kam geriau sekasi? Gal vienam iš narių – reklamuotis, kitam – bendrauti su potencialiais klientais, trečiam – organizuoti ir kontroliuoti vykdomų darbų eigą. Naudinga išnaudoti kiekvieno komandos nario asmeninius bruožus, o darbų pasidalijimas suteikia galimybę kiekvienam geriau atlikti savo darbą.
Savarankiškai dirbantys žmonės privalo nuolat tobulėti. Visų sričių specialistu būti sunku, o patirtis ateina nuolat tobulinant savo įgūdžius bei žinias konkrečioje srityje. Paradoksalu, bet net nuolat gauti užsakymus iš vieno ar dviejų užsakovų ne visada tik naudinga. Nuolat gaudami užsakymus iš mažo klientų rato, prarandate naujų klientų paieškos įgūdžius!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *