Kodėl paaugliai nenaudoja prezervatyvų: mitai ir realybė

LaisvalaikisSveikata ir grožis

moteris

Nė vienas tėvelis ar mamytė nenori net pagalvoti, kad jų lepintas, brangintas ir mylimiausias sūnus ar dukra jau užsiiminėja lytiniais santykiais. Visgi, realybė yra tokia, kad paaugliai vis jaunesniame amžiuje užsigeidžia paragauti uždrausto vaisiaus, o lytinio švietimo stoka ir baimė su savo atžala kalbėti apie seksą, baigiasi neplanuotu nėštumu.

Nors prezervatyvai yra pati populiariausia apsisaugojimo priemonė nuo nėštumo ir vienintelis pasirinkimas, siekiant išvengti lytiniu keliu plintančių ligų, tačiau medikai teigia, kad vis daugiau jaunuolių nenaudoja prezervatyvų, o tokį jų pasirinkimą lydi ne kas kitas, o paprasčiausias nežinojimas ar giliai įsišakniję mitai, kurie paauglius paskatina užsiimti nesaugiau seksu.

Mitas Nr. 1: per pirmą kartą pastoti negalima. Netiesa. Visiškai nesvarbu pirmas ar paskutinis kartas, pastoti galima visada, jei nėra tinkamai saugomasi.

Mitas Nr. 2: pastoti negalima, jei mylimasi atsistojus. Netiesa! Sekso poza neturi jokios įtakos pastojimui. Vyro spermatozoidai yra „užprogramuoti“ įveikti kliūtis, todėl nei įkalnė, nei nuokalnė jiems nekelia jokių problemų pasiekti ir apvaisinti moters kiaušinėlį. Tikimybė pastoti sumažėja iki minimumo, jei yra naudojami prezervatyvai ar kita apsisaugojimo priemonė.

Mitas Nr. 3: prezervatyvai mažina malonumą. Netiesa! Šiuolaikiniai prezervatyvai gaminami ir labai plono latekso, kuris neturi jokios įtakos malonumui. Tiesa, kartais pats prezervatyvo užmovimas ant penio gali sukelti šiokią tokią problemėlę – gali dingti erekcija, tačiau taip dažniausiai nutinka vyrams, kurie jau seniai išgyveno sudėtingą paauglystės laikotarpį. Tokiu atveju kaltas tikrai ne prezervatyvas, o erekcijos sutrikimai, dėl kurių galima pasikonsultuoti su gydytoju.

Mitas Nr. 4: kontracepcija turi rūpintis mergina. Netiesa! Seksas – procesas, kuriame dalyvauja du žmonės, priešingu atveju tai vadinama masturbacija, todėl abu partneriai yra atsakingi už kontracepcijos priemones, nebent jų tikslas susilaukti vaikelio.

Mitas Nr. 5: prezervatyvams reikalingas gydytojo receptas. Netiesa! prezervatyvai vienintelė kontracepcijos priemonė (išskyrus susilaikymą), kuriai nereikia gydytojo recepto. Juos laisvai galima įsigyti vaistinėje, sekso prekių parduotuvėje ar prekybos centre. Tiesa, kartais šis pirkinys kelia diskomfortą ir verčia raudonuoti, tokiu atveju puiki išeitis – prezervatyvai internetu. Prezervatyvai internetu ne tik kainuoja šiek tiek pigiau, bet ir jų pirkimas nekelia jokio diskomforto, nes nereikia akis į akį kalbėti su pardavėju.

Mitas Nr. 6: pirkti prezervatyvus gėdinga. Netiesa! Atsakomybė už save ir už kitą žmogų niekada negali būti gėdinga!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *