3 pagrindinės priežastys, kodėl genda automobilių turbinos

Transportas

automobiliu remontasTobulėjant automobiliams ir kitoms transporto priemonėms, automobilių gamintojai sugalvojo įvairių būdų, kaip padidinti variklio galingumą, nedidinat variklio litražo. Vienas paprasčiausių ir efektyviausių būdų tai padaryti – įmontuoti turbokompresorių. Turbokompresorius arba turbina padidina automobilio variklio galingumą maždaug 30-50 proc., o tuo pačiu sumažina ir kuro sąnaudas. Automobilio turbina dujų išmetimo sistemoje atlieka pagrindinį kintamojo restriktoriaus vaidmenį, o tai leidžia sumažinti išmetamųjų dujų emisiją. Visgi, turbinos gedimai nėra tokie reti, kaip norėtų vairuotojai.

Tiesa, vertėtų iš anksto paminėti, kad turbokompresoriaus gedimai yra skirstomi į dvi grupes: dėl savaiminio susidėvėjimo ir dėl šalutinių veiksnių. Būtent apie šiuos veiksnius ir pakalbėsime.

1 priežastis: Nešvarus tepalas

Nešvarus arba nekokybiškas variklio tepalas – viena iš dažniausių turbinos gedimo priežasčių. Dalis vairuotojų net nesusimąsto, kad laiku nepakeitus tepalų gali grėsti turbinos remontas. Nešvarūs tepalai kaupiasi ne tik filtre, jie kaupiasi technologinėse kiaurymėse, prilimpa prie sienelių ir visur, kur tepalai silpnai cirkuliuoja. Todėl vertėtų netaupyti ir nenumoti ranka į specialistų rekomendacijas, kad automobilio tepalus vertėtų keisti, nuvažiavus 10-15 tūkstančių kilometrų. Atminkite, kad turbokompresorių remontas išties nėra itin pigus „malonumas“.

2 priežastis: Uždelstas tepalų tiekimas

Uždelstas tepalų tiekimas – tai laikas nuo variklio užvedimo iki to momento, kai tepalas patenka į turbokompresorių ir jo ašis pradedama tepti esant alyvos slėgiui. Tepalų tiekimo uždelsimas transporto priemonėje gali atsirasti dėl daugybės priežasčių. Daugelis vairuotojų mano, kad automobilio turbina pradeda veikti pasiekus 2000 apsukų per minutę, tačiau taip nėra. Variklį pradėjus sukti starteriu, atsiranda išmetamosios dujos, kurios iš karto pradeda sukti automobilio turbinos ašį. Taigi, iš principo, turbina ima veikti dar neužvedus variklio. Tuo atveju tepalo siurblys nespėja užpildyti visų kiaurymių ir paduoti tepalų į visas tepamas detales, taip pat ir į turbiną, dėl to atsiranda alyvos tiekimo uždelsimas.

3 priežastis: Pašalinis objektas, patekęs į automobilio turbiną

Pašalinis daiktas ir turbinų remontas – tai tarsi in ir jan, priežastis ir pasekmė. Štai keletas priežasčių, kodėl į turbina gali patekti įvairūs svetimkūniai:

    Nešvarus ar suplyšęs oro filtras;
    Sutrūkusi oro siurbimo žarna;
    Variklio gedimas, sutrūkę žiedai, vožtuvų gedimas ir kt.

Norint išvengti potencialių turbinos gedimų, vertėtų profilaktiškai tikrinti automobilio techninę būklę ir vadovautis specialistų patarimais.

One thought on “3 pagrindinės priežastys, kodėl genda automobilių turbinos

  1. Norint išvengti kuo daugiau bėdų su automobilio turbina, reiktų naudoti sintetinius tepalus, reguliariai keisti tepalus ir mokėti kaip juos pasikeisti. Tai gana nesudėtingi darbai, kuriuos visi pamiršta/tingi padaryt, kurie vėliau ir lemia didesnes problemas su automobiliu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *