Ugnies gėlės – kaip saugiai mėgautis fejerverkų grožiu?

Prekyba

Ugnies gėlės – toks tikslus žodžio fejerverkai vertimas iš japonų kalbos (jap. hanabi). Skamba gražiai ir išties galima suprasti, kodėl fejerverkai, dar mėgstami vadinti tiesiog saliutais, yra būtent pavadinti gėlėmis. Beje, ar žinote, jog fejerverkai nėra šių dienų kūrinys? Yra duomenų, jog pirmieji fejerverkai galėjo „pakilti į dangų“ prieš 2000 metų Kinijoje. Žinoma, tai nebuvo tokie įspūdingi vaizdai kaip matome dabar per didžiąsias šventes, tačiau smagumo ir tais laikais užteko.

Dabar fejerverkai yra neatsiejama svarbių švenčių dalimi, o Naujųjų metų sutikimo naktį galima pagalvoti, jog visos pasaulio šalys dalyvauja gražiausių fejerverkų šou konkurse. Iš dalies ši mintis gali būti ir tiesa, nes kiekviena šalis, šventės organizatorius ar fejerverkų gamintojas norėtų pasižymėti rekordų knygoje.

O kas rekordų knygose užfiksuota dabar, kur žėrėjo gražiausi fejerverkai pasaulyje? Štai didžiausias fejerverkas buvo iššautas 2010 metais Portugalijoje, jo svoris buvo net 13 kg. Didžiausias fejerverkas raketų skaičiumi buvo užfiksuotas taip pat Portugalijoje, 2006 metais į orą iššautos net 66326 raketos. Didžiausias su fejerverkais susijęs renginys vyksta Edinburge, Škotijoje. Kasmetinio renginio metu, kelių valandų bėgyje į orą paleidžiama milijonai fejerverkų. Daugiausia vienu metu iššauta fejerverkų buvo Fejerverkų Čempionato Plymonte metu, kur tą pačią akimirką danguje sužėrėjo 56000 fejerverkų. Ilgiausias fejerverkų reginys užfiksuotas 1996 metais sutinkant Naujuosius Honkonge. Vientisas fejerverkų reginys truko net 22 valandas.

Keisčiausi fejerverkai? Neskaitant fejerverkų arba ugnelių su bambukais prieš 2000 metų Kinijoje, vienas keistesnių šiomis dienomis būtų šokolado fejerverkas. Ir jis buvo iššautas, žinoma, šalyje, kuris mums asocijuojasi su šokoladu ir tikslumu – Šveicarijoje. 2002 metų išvakarėse Ciurike iššautas 3 metrų aukščio, 1,5 metrų skersmens fejerverkas.
Tačiau norint mėgautis fejerverkų grožiu, reikia ne tik būti laiku ir vietoje, tačiau ir žinoti kaip išvengti pavojų susijusių su fejerverkais. Dalinamės Saliutas.lt patarimais, kaip elgtis su fejerverkais ar būnant ten, kur jie leidžiami.

1.Naudokite tik profesionalų paruoštus fejerverkus, raketas ar fejerverkų rinkinius. Savadarbiai fejerverkai gali būti nesaugūs naudoti. Fejerverkus naudokite tik lauke, negalima naudoti uždarose patalpose. Uždegto fejerverko nedėkite į metalinį ar stiklinį indą.

2. Pirkite tik tiek fejerverkų, kiek planuojate naudoti. Fejerverkai ne tik turi galiojimo datas, tačiau ir turi būti laikomi sausoje vietoje, originalioje pakuotėje, vaikams neprieinamoje vietoje. Pernešant negalima trankyti, mėtyti. Reikia imtis visų atsargumo priemonių, kad fejerverkas nebūtų pažeistas.

3. Renkantis fejerverko paleidimo vietą svarbu atsižvelgti į vėją. Vėjas turi pūsti į žiūrovų nugaras. Priešingu atveju, netikėtas vėjo gūsis gali nuskraidinti fejerverką į žmonių minią ir sukelti pavojų. Jei esate tik žiūrovas, tuomet pagal vėjo kryptį pasirinkite fejerverkų stebėjimo vietą.

4. Jei fejerverkas nesuveikė, palaukite 15 minučių ir tuomet įdėkite fejerverką į vandens indą. Nebandykite uždegti pakartotinai. Taip pat nebandykite uždegti po iššovimo likusios pakuotės. Iššautų fejerverkų likučius, atliekas surinkite ir išmeskite. Nepalikite mėtytis ant žemės, nors iš pirmo žvilgsnio tai nepavojingos atliekos, tačiau tai ne vaikų žaislas.

5. Šaltoji ugnelė išties nėra tokia ir šalta – nečiupinėkite degančios lazdelės, nes ji iš tiesų gali nudeginti labiau nei verdantis vanduo.

6. Neleiskite su fejerverkais žaisti vaikams.

Tai tik keli paprasti priminimai, kurie leis saugiau jaustis kol danguje žėri taip vadinamosios ugnies gėlės. Mėgaukitės saikingai, protingai ir fejerverkai atsiskleis visu grožiu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *