Šuns būda žiemai

Namai ir aplinka

šuns būda

Apie augintinio gyvenimo sąlygas susimastome tada kai ruošiamės jį įsigyti arba atėjus šalčiams kai lauko temperatūra pačius priverčia ieškoti šiltesnių rūbų. Ne visų šunų veislių kailis ir riebalinis sluoksnis yra toks storas kad laisvai galėtų ištverti per žiemą gyventi lauke. Kaip pastatyti šuns būdą kurioje augintiniui būtų šilčiau? Apžvelkime svarbiausius momentus.

Dugnas

Būdos pagrindas turi būti pakeltas nuo žemė 5-10 centimetrų kad drėgmė neįsigertų į medieną. Tai aktualu rudenį ir žiemą kai drėgmė gali palaipsniui supūdyti būdos apačia daug greičiau negu likęs karkasas ir stogas. Minimalus apšiltinimo sluoksnis yra 5 centimetrai, tinka akmens vata ir polistirolas. Įėjimą būtų gerai padaryti su slenksčiu, tai apsaugos nuo vandens patekimo į vidų lietui lyjant arba žiemą pustant sniegui. Galima įtaisyti varstomas dureles, jei gyvūnas išmoks ir nebijos jomis naudotis tai bus tik dar geresnė apsauga nuo šalčio. Jei taip atsitiktų nepamirškite įrengti šviesos šaltinio – nors ir nedidelio langelio.

Sienos

Svarbiausia statant sienas apsaugoti konstrukciją nuo drėgmės ir vėjo iš išorės. Tam tikslui apšiltinimas apdengiamas izoliacine difuzine plėvele. Šoninis vėjas yra didžiausias šalčio nešėjas ir jeigu būdos sienos yra su tarpais šuo neras šiltos vietos, o jei būda apsaugota nuo vėjo šuo ras sau tinkamą kampą priklausomai nuo to iš kurios pusės pučia vėjas. Įėjimo angą reikia parinkti tokio pat dydžio kaip šuo arba šiek tiek mažesnę. Niekuomet nesuklysite parinkę mažesnę nei didesnę skylę nes per didelę angą greičiau išeis šiluma iš vidaus ir žiemos metu pripustys į vidų daug sniego.

Stogas

Stogą būtina apšiltinti nes kitaip visa šiluma kuri sklinda nuo šuns išeis į lauką ir gyvūnui bus šalčiau.

Bituminiai lakštai, skarda, šiferis tinka ne tik namams, pavėsinėms bet ir šuns būdoms. Stogo dydį galima suplanuotkite taip kad nereikėtų lakštų pjaustyti ir nebūtų sujungimų.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *