Stiklo gaminiai ir 18 įdomių faktų apie juos

Laisvalaikis

stiklas

Stiklas yra labai svarbus ir populiarus produktas, kurį mes naudojame savo kasdieniame gyvenime. Jau daugybę metų stiklas yra naudojamas langams, durims, įvairioms talpoms, dekoro detalėms ir kt. – šiuolaikinėje rinkoje siūlomi stiklo gaminiai internetu visą tai labai puikiai atspindi. O kadangi stiklo gaminiai yra taip plačiai paplitę visame pasaulyje ir daugelis žmonių be jų negalėtų įsivaizduoti savo gyvenimo, https://geliupasaulis.lt/ atrinko keletą įdomių faktų apie stiklą.

  1. Prieš žmogui suprantant, kaip gaminti stiklą, gamta jį jau gamino. Kai žaibas trenkia į smėlį, dėl aukštos žaibo temperatūros smėlis išsilydo, suformuodamas natūralų stiklą, vadinamą fulguritu. Taip pat nereikia pamiršti ir obsidiano – stikliškos uolienos, kuri susiformuoja vulkaniškose aktyviose zonose (obsidianas dar yra vadinamas ir vulkanišku stiklu). Senovėje obsidianą žmonės naudojo gamindami peilius, strėlių antgalius, juvelyrinius dirbinius ir pinigus.
  2. Pirmieji stiklo gamybos įrodymai mena apytiksliai 3000 m. pr. Kr. Mesopotamija, Egiptas ir Sirija buvo pagrindiniai stiklo gamybos taškai. Tačiau už stiklą, kurį mes naudojame savo kasdieniame gyvenime, turėtume padėkoti senovės romiečiams, kadangi romiečiai skleidė savo modernią stiklo gamybos technologiją naujai užkariautose žemėse.
  3. Vienas pačių vertingiausių meno dirbinių iš stiklo yra Portlando vaza, kuri, tikėtina, buvo pagaminta Romoje apytiksliai 5 – 25 m. pr. Kr.
  4. Pirmoji stiklo gamykla JAV buvo pastatyta 1608 m. Džeimstaune (Virdžinija).
  5. XIX a. šeštajame dešimtmetyje stikliniai buteliai pirmiausia buvo naudojami išskirtinai viskio laikymui.
  6. Įprastinis stiklas virsta rudu, kai yra veikiamas branduolinės radiacijos, todėl stiklo gamintojai sukūrė specialų neruduojantį stiklą branduolinėse jėgainėse esantiems stebėjimo langams.
  7. Stiklinės talpos gali būti perdirbtos – visų pirma jos yra sudaužomos, o tuomet tirpdomos kartu su kvarciniu smėliu ir natrio karbonatu, kol galiausiai yra pagaminamos naujos stiklinės talpos. Stiklas gali būti lengvai perdirbamas, kadangi jis negenda ir nesensta naudojant ar bėgant metams.
  8. Vieno stiklinio butelio perdirbimo metu išskiriamos energijos pakaktų kompiuteriui veikti 30 min.
  9. Stiklo gamyba yra lyg paprasto recepto, susidedančio iš kelių ingredientų, sekimas. Pirmieji trys ingredientai, kurie yra randami visuose stiklo gaminiuose, yra smėlis, natrio karbonatas ir klintys. Kiti ingredientai yra įvairūs chemikalai, stiklui suteikiantys spalvą.
  10. XVII a. stiklas jau buvo naudojamas langams, o tai reiškia, kad žmonės tuo laikotarpiu pradėjo gyventi sveikesnį, saugesnį ir higieniškesnį gyvenimą.
  11. Stiklas gali būti perdirbamas bet kuriuo metu, neprarasdamas savo kokybės.
  12. Rudasis stiklas įprastai yra naudojamas maistui ir gėrimams skirtoms stiklinėms talpoms – ypač alui, kadangi gintarinis atspalvis atspindi ultravioletinę šviesą ir apsaugo nuo pažeidimo.
  13. Rugsėjis yra „Stiklo perdirbimo mėnuo“.
  14. Viena tona perdirbto stiklo išsaugo 590 kg smėlio, 185 kg natrio karbonato ir 172 kg klinčių.
  15. Prireikia daugiau nei 1 mln. metų, kad stiklas suirtų.
  16. Kai stiklas sudūžta, stiklo šukės skrieja 4828 km/h greičiu.
  17. Niujorke veikiantis „Corning Museum of Glass“ eksponuoja pačią didžiausią stiklinių meno dirbinių kolekciją visame pasaulyje.
  18. Apytiksliai 30 m. pr. Kr. buvo išrastas labai svarbus instrumentas, kuris iki šiol yra naudojamas stiklo gamyboje – tai buvo pūtimo vamzdelis.

Stiklo gaminiai yra tokie svarbūs ir plačiai naudojami šiuolaikiniame pasaulyje, todėl tampa labai svarbu, jog jie būtų tinkamai perdirbami, išsaugant mus supančią aplinką.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *