Darbo išteklių veiklos valdymas

PaslaugosTechnologijos

darbas

Kiekviena organizacija, kokia veikla ji beužsiimtų, turi užsibrėžusi konkrečius savo veiklos tikslus ir siekia juos įgyvendinti per tam tikrą ataskaitinį laikotarpį. Žinoma, tuos tikslus įgyvendina ne kas kitas, kaip organizacijoje dirbantys darbuotojai, kurie ir yra pagrindiniai įmonės darbo išteklių veiklos valdymo dalyviai. Nuo sklandaus darbo išteklių veiklos organizavimo ir valdymo priklauso visos organizacijos sėkmė.

Todėl visų pirmiausia, būtina teisingai ir atsakingai suformuoti darbo išteklius. Į tai įeina darbo jėgos planavimas, darbuotojų atranka, jų mokymai, parengimas, socialinė parama, darbuotojų karjeros galimybių sistemos kūrimas ir kt.

Atlikus pirmąjį ir bene svarbiausią darbą organizacijoje – t.y. suformavus darbo išteklius, kita labai svarbi detalė yra darbo išteklių veiklos planavimas. Tai reiškia, kad reikia įvertinti turimus žmogiškuosius išteklius, jų skaičių ir turimą kvalifikaciją, atlikti būsimų poreikių prognozę ir parengti planą tiems poreikiams įgyvendinti: sudaryti būsimus darbų grafikus ir sumodeliuoti būsimą darbo našumą ir tuo pačiu įvertinti turimus pajėgumus bei numatyti naujų žmonių poreikį.

Galiausiai suformavus ir atlikus darbo išteklių veiklos planavimo darbus, sekantis etapas – šių procesų apjungimas, efektyvus darbo išteklių valdymas. Jis apima ne tik išteklių formavimą ir planavimą, tačiau ir vystymą bei nuolatinį kokybės gerinimą.

Gamybinės organizacijos ar projektinę veiklą vystančios verslo įmonės, tokios kaip statybų, energetikos, inžinerinės ar kitos, ypatingai dažnai susiduria su darbo išteklių veiklos nesklandumais: stringa darbų atlikimo terminai, besikeičiantys darbuotojai ar jų trūkumas, neteisingas darbo našumo prognozavimas ir t.t. Šiuo atveju organizacijos veiklai pritaikyta projektų valdymo sistema gali būti tikras išsigelbėjimas. Tokia sistema optimizuoja įmonės procesų valdymą: efektyvina projektų planavimą, leidžia susisteminti informaciją, supaprastina dokumentų tvarkymą. Ši projektų valdymo sistema apima veiksmus nuo komercinio pasiūlymo iki sąskaitos–faktūros išrašymo, pagal poreikį gali būti sujungta su gamybos valdymu.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *