Naudokitės ligonių kasų elektroninėmis paslaugomis internete

Internetiniai projektaiIT naujienos

Daug kam tikriausiai bus naujiena, kad naudodamiesi ligonių kasų e. paslaugomis galite sužinoti apie jums suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas ir išduotus kompensuojamuosius vaistus. Tai asmeninė informacija, todėl prieinama tik galintiems saugiai prisijungti prie Elektroninių valdžios vartų www.epaslaugos.lt – viešųjų e. paslaugų sistemos, kurioje kaupiami taip pat ir ligonių kasų duomenys.

Čia galima rasti visus duomenis apie save, gautus iš gydymo įstaigų ir vaistinių, sudariusių sutartis su ligonių kasomis. Naudodamiesi tam skirta programine įranga duomenis į sistemą įrašo paslaugas suteikusių gydymo įstaigų įgaliotieji darbuotojai. Prisiregistravęs sistemoje žmogus gali sužinoti apie savo draustumą (priklausymą apdraustųjų kategorijai) ir prisirašymą prie gydymo įstaigų, apie ambulatorinio, stacionarinio gydymo, medicininės reabilitacijos paslaugas, suteiktas poliklinikoje, ligoninėje ar sanatorijoje, bei išrašytus vaistus. Duomenys gana išsamūs: nurodomas gydymo įstaigos pavadinimas ir kodas, apsilankymo data, gydytojo pavardė, paslaugos kodas, pavadinimas, kaina, diagnozė ir kita.

Paslaugų kaina nurodoma ne litais, bet santykiniu dydžiu – balais, kurių vertė svyruoja ir priklauso nuo lėšų, surenkamų į Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą. Pavyzdžiui, 2009 m. daugumos paslaugų bazinių kainų 1 balas buvo lygus 0,89 lito. Tad žinant paslaugos teikimo metu taikytą balo vertę galima apskaičiuoti, kiek kainavo jūsų gydymas (t. y. kiek lėšų iš PSDF fondo biudžeto sumokėta gydymo įstaigai už paslaugas ar vaistus). Šiuos duomenis kaupia ir teikia Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) pagal gydymo įstaigų ir vaistinių įrašus.

Kaip prisijungti prie šios sistemos ir naudotis ja išsamiai informuojama VLK interneto svetainėje (www.vlk.lt), taip pat teritorinių ligonių kasų svetainėse.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *